Så mye kan du laste på taket

Så mye kan du laste på taket
19. januar 2021
Så mye kan du laste på taket

Hva er taklast på bil?

Med taklast tenker vi på alt som er montert på taket av bilen samt lasten man tar med seg. Total taklast er dermed summen av takstativ, tilbehør og bagasjen du tar med deg på taket.

Hva er maksimalt tillatt vekt på biltak?

Maksimal belastning på taket reguleres av vognkortet til bilen. Der er det oppgitt om bilen er typegodkjent for taklast og hvor mye. Tallet som er oppgitt som Tillatt taklast er oppgitt i kilo og er det maksimale antall kilo bilen er godkjent for.

Men takstativet er jo godkjent for mer?

Ja, alle Thule takstativ er i utgangspunktet godkjent for høyere vektbelastning enn det de fleste bilmodeller er godkjent for. Men det betyr ikke at du kan laste tilsvarende mye på taket. I enkelte tilfeller så har Thule med sine tester og krav kommet frem til en lavere vekt enn bilprodusenten har typegodkjent bilen for. Dette er fordi de tester og simulerer med f.eks. fullastet skiboks i en eventuell kollisjon. Man vil derfor i noen få tilfeller se at monteringsveiledningen har en lavere vektbegrensing enn vognkortet.

Hva skjer om jeg laster for mye på takstativet?

Om bilen din er f.eks godkjent for 45kg, og du laster 75kg, vil det påvirke kjøreegenskapene og sikkerheten for deg og andre. Godkjenningen på f.eks. 45kg kan være satt pga styrken på festepunktene i bilens tak, eller bilens evne til å foreta en unnamanøver/kraftig oppbremsning. Vi ber deg derfor innstendig om å overholde dette. Overskridelse av vektbegrensning kan medføre at du ikke klarer å svinge unna et hinder, eller at helte taklaste rett og slett løsner ved kolisjon!

Hvor finner jeg ut hvor mye last jeg kan ha på taket?

Dette finner du som nevnt i vognkortet på side to. Som du ser på bildet over, så er det her oppgitt 45kg taklast på en større Lexus SUV. Så stor bil betyr ikke nødvendigvis mye last på taket.

Hvor finner jeg maksimal taklast på bil?Hvor finner jeg maksimal taklast på bil?
Avbildet et vognkort som viser masimal taklast til 45 kg!

Ikke godkjent for taklast?

Stadig flere biler, spesielt elbiler, er ikke typegodkjent for taklast. Grunnen varierer fra bilmodell til bilmodell, men som oftest er dette begrunnet med manglende sted å feste takstativ eller konstruksjonen av bilen. Så stårt det at den ikke er godkjent, eller ikke oppgitt noen verdi, så kan du ikke frakte last på taket – uansett festemetode!

Hva med takstativ festet med sugekopper/vakuum, magnet eller puter?

Takstativ med sugekopper/vakuum og andre kreative varianter kan virke forlokkende. Men de hjelper dessverre ikke at du klarer å montere det på bilen din, så lenge bilen ikke er godkjent for taklast.

Originalt, Thule eller uorginalt takstativ?

Vi får mange spørsmål forskjellen på takstativ og vi er ganske klar på at det vi selger skal være gjennomtestede produkter som oppfyller både produsentens og Thules strenge krav til sikkerhet og passform. Thule produserer takstativ for de fleste Europeiske bilprodusentene og gjennomfører alltid harde tester ift belastning og kollisjon før de slipper et nytt takstativ til en ny bilmodell. I enkelte velger Thule å IKKE produsere takstativ, da bilen konstruksjon eller innfestning ikke holder mål. Dette gjelder f.eks Tesla Model 3 og Model Y. Det finnes uoriginale takstativer til bla. disse bilmodellene for salg i norske og utenlandske nettbutikker og i de fleste tilfellene stammer disse fra piratkopier fra Kina. Godt mulig at de tilsynelatende fungerer bra og passer fint. Men be om dokumentasjon på at disse takstativene er testet og sikre. En bil i 80 km/t med 75kg på taket som ikke er riktig forankret i taket kan medføre alvorlige skader på egen og andres biler.