Hvordan tilpasse gammelt Thule takstativ til din nye bil

Hvordan tilpasse gammelt Thule takstativ til din nye bil
22. oktober 2019
Hvordan tilpasse gammelt Thule takstativ til din nye bil

Hva kan jeg gjenbruke et eldre Thule takstativ?

På slutten av 2019 startet Thule oppgradering av alle takstativene til det som kalles EVO-serien, eller Thule Next Generation. Det betyr at de har gjort mange forbedringer på fotsettene og stengene, både bruks- og designmessig. Det gjør at det ikke lenger er like enkelt å gjenbruke et takstativ på en nyere bil. For eksempel vil ikke en Wingbar stang passe på en Wingbar Evo fot. Det betyr at du mest sannsynlig ikke får gjenbrukt gamle Thule stenger. Men alt Thule tilbehør passer selvsagt på de nye takstativene i Evo-serien. Har du imidlertid produkter i Evo-serien, kan du gjenbruke deler eller hele stativet på ny bil.


1. Start med å finne ut hva du har:

Bruk vår takstativvelger for å finne ut hvilket takstativ du har fra før. Det kan være nyttig om du tar et bilde av det du har liggende, slik at du kan sammenligne resultatet.

Vår Thule takstativvelger er svært enkel i bruk. Fra nedtrekksmenyene velger du bilmerke, bilmodell, type karosseri og til slutt hvilket type tak/innfestning du har på bilen. Når du klikker Søk, får du opp kun takstativer som passer til din bil.

Du velger nå det takstativet som ligner mest på det du har fra før, og klikker på dette produktet. Du får da opp en side hvor alle delene du har er listet opp.


2. Finn ut hvilket Thule takstativ du trenger til din nye bil:

Start ved å åpne vår Thule takstativvelger i et nytt vindu her, og klikk så på Nullstill. Velg så din nye bil og klikk søk. Alternativene som kommer opp her passer til din nye bil. Velg så det produktet som har de samme stengene/bøylene som på din gamle bil, og du vil få opp en liste over hvilke deler du trenger.


3. Finn forskjellen mellom nytt og gammelt takstativ:

Om du ikke har lukket noen vinduer, skal du nå ha tre vinduer åpne. Det ene med denne forklaringen, ett med takstativet til din gamle bil og ett med takstativet til din nye bil. Sammenlign nå de ulike bestanddelene og se etter likheter. Det som er likt, kan gjenbrukes! 


4. Hva om det gamle stativet er for kort eller for langt?

Det kan hende at din nye bil har bredere eller smalere takstativ, uten at det trenger å bety kroken på døren. Alle Thule takstativ har et spor i hver ende. I dette sporet, festes fotsettet (klossen med deksel mellom selve takstativet og monteringskittet/festebraketten). Dette sporet har en viss lengde som åpner for justering og tilpasning til ny bil. Men generelt sett så kan du gå opp eller ned en størrelse på stengene. Ut over det, så vil du få problemer med å feste det på din nye bil.


Ser takstativene du får opp annerledes ut enn det du har?

Thule utvikler sine takstativer for å ivareta sikkerhet og brukervennlighet. Det har bl.a medført at de vinteren 2019 begynte utrulling av sine Thule EVO produkter. Dette er en ny serie Thule takstativ, som har en rekke nye forbedringer. Det kan medføre at Thule fotsettet ser noe annerledes ut. Men eldre Thule lastebøyer/stenger passer fortsatt overens med de nye Thule Evo produktene.

Det kan også hende at du har et Thule Smartrack (alt i ett takstativ for åpne takrails), og da vil du dessverre ikke finne noen erstatningsdeler. Har du Thule Wingbar Edge, så er du helt avhengig av den korrekte lengden på din nye bil for at det skal passe.


Hva om du klarer å montere ditt gamle takstativ, men det passer ikke helt ned mot taket?

I flere tilfeller vil det være mulig å skru fast et eldre takstativ slik at det sitter på bilen. MEN det er ikke dermed sagt at det er trygt. Thule utvikler takstativer, fotsett og monteringskit tilpasset hver enkelt bil. Et takstativ som ikke er tilpasset bilen utgjør en fare for medtrafikanter og skal ikke benyttes.